En lyckad jul och en ny tradition

Så var juldagarna över för denna gång och vilken jul vi (alltså vi som i min lilla familj) fick sen! Verkligen inget extravagant och absolut besvikna tårar från ett av barnen (som fick något han INTE önskat sig i julstrumpan, som sen blev bra, som sen var för svårt, som han sen kämpade med och som just nu givits upp på igen. Oh well!) och ett uppdukat julbord (som vi vuxna sagt att vi kunde skippa men som barnen prompt tyckte vi skulle ha ändå pga tradition) där alla lämnade sina platser på en nanosekund och knappt åt något alls. Kanske är det just därför vår julafton kändes så fin, för att det var så väldigt mycket av vår vardag – bara kryddat med en liten gnutta extra magi.

Att vänta på tomten är ju verkligen en prövning så vi bestämde oss för att portionera ut klapparna under dagen istället för att spara allt till hans ankomst framåt eftermiddagen. Spelet som var till hela familjen lassades fram en stund efter frukost och efter både promenad och lunch fanns det varsitt litet legobygge under granen. Men den finaste julklappsutdelningen stod vår sexåring för då han högtidligt delade ut allt han skapat i skolan under året och sedan hemlighetsfullt slagit in åt oss föräldrar. Finns verkligen inget jag blir gladare för än saker barnen gjort själva. Eller ja, mitt hjärta klappar ju lite extra för all form av hantverk och slöjdade alster om jag ska vara ärlig.

Jag vet inte om det verkligen var så att allt klaffade i år eller om det var något i mig som var annorlunda den här gången. Allt kändes bara så… skönt och naturligt. Noll stress eller känsla av ”jippo” (vilket jag annars kan tycka är lite jobbigt med högtider) men ändå lagom mycket julkänsla. Vi har firat jul och nyår själva i flera år och känslan av att vara de enda som ansvarar för att ge barnen ~drömjulen™️~ räcker ju för att den inbillade pressen ska stå en upp i halsen . Så i år gick vi igenom med barnen hur de tyckte att den drömmigaste julaftonen skulle se ut och eftersom deras tankar överensstämde med våra fick vi något slags körschema att förhålla oss till. Vi pratade igenom det några gånger innan den stora dagen för att de skulle ha möjlighet till lite kontroll (tror verkligen stenhårt på att den här typen av förankring gör det lättare för barnen att förhålla sig till allt som händer) men det gjorde även att det inte fanns några påhittade förväntningar vi vuxna behövde våndas kring. Vi visste rätt och slätt vad som var viktigt och med det fanns det också tid att förbereda för dagen långt i förväg = ingen stress.

När allt då var färdigfixat och lugnet därför kunde sprida sig över hemmet flera dagar innan självaste dopparedagen gav det även utrymme att laborera med något nytt (som alltså inte hörde till vårt hållschema). Nämligen; dukningen!

Följer ni mig på instagram vet ni säkert att jag tycker om att skapa ihop med mina barn. Men finns det något jag är fruktansvärt dålig på så är det att styra upp kalas eller dekorera/duka efter tema. Kanske för att jag är för impulsiv i mitt eget skapande och därför inte orkar vara så uttänkt och förberedd? Kanske för att form inte är mitt främsta språk då? Eller… för att jag bara inte testat förut?

För att ensam smyga in i köket för att duka upp till julfrukost kan ha varit det mysigaste på länge. Massvis med tända ljus, lugn julmusik i högtalaren och risgrynsgröt i skålarna och så de hemmasnickrade dekorationerna på bordet som pricken över i. Verkligen det som satte tonen för känslan jag ville känna just där och då. Mmm ta mig tillbaka till den här mysiga morgonen.

Eller gör inte det förresten, låt oss istället blicka några dagar framåt! För med två lyckade temasatsningar i bagaget (såg ni på instagram när vi firade vår katts födelsedag i november?) insåg jag att det här är ett väldigt enkelt sätt att sätta tonen för dagen/festen/tiden framåt. Allt blir verkligen lite mer festligt när det är något annat än ”det gamla vanliga”.

Så jag pep in på Pinterest för att samla lite inspiration till nyår. Jag använder sällan det mediet då jag dels gillar att skapa saker som är direkt förankrade i vårt dagliga liv (och främst kopplat till naturen) men kanske mest för att det kryllar av så mycket olika idéer att min hjärna blir överhettad. Men med siktet inställt på nyårsafton lyckades jag kamma ihop nio bilder som gav mig massvis med inspiration.

Kort om dagen i fråga först: Vi brukar faktiskt fira nyår ensamma (fram tills nu har det varit ganska påfrestande för ett av våra barn att umgås med andra familjer så det har alltid varit lättast så) och vår tradition har varit att besöka ett närbeläget lekland under dagen. Alla andra verkar nämligen ha planer så det brukar bara vara en handfull familjer på plats = perfekt! I år skippar vi det pga smittorisken med en nyfödd och hoppas komma på något annat kul att göra på förmiddagen istället – kanske utomhus med en annan familj för första gången? Framåt kvällen har Elton bett om att få lördagsgodiset serverat genom en skattjakt med minst tio lappar varav alla är på rim. Kul! Men innan det har jag alltså tänkt servera middag och efterrätt i köket med… kan någon gissa det? Japp, helt rätt – en festlig dukning!

Det här får bli min nya tradition nu, att för olika högtider och festliga sammanhang gå all in på att sätta stämningen genom just dukning och dekoration.

Eller all in kanske är att ta i, jag tänker att ett dekorerat matbord är alldeles tillräckligt för att det ska kännas festligt. Så min plan för nyårsafton 2023 är:

– Att klippa ut siffrorna 2023 i kartong för att sen limma på lite överblivet julgransglitter och därefter hänga upp siffrorna på väggen.

– Korten med fyrverkerier/konfetti tänker jag att barnen ska få göra som förberedelse/förankring att hänga på vår årstidstavla inför den kommande dagen. På nyårsafton får de berätta/skriva ned vad de önskar att 2023 ska innehålla och så klistrar vi deras önskningar på baksidan. Fint att hitta om några år tänker jag.

– På bordet ställer vi en vas full med tomtebloss och hemmagjorda raketer. De sistnämnda som dekoration och de sprakande blossen för självservering när någon blir sugen på att tända ett.

– Istället för tutor och partyhattar ligger det varsitt glittrigt trollspö på varje tallrik.

– Vår standardefterätt på nyår är faktiskt ICAs färdiga kladdkaka (pga trötta på att baka efter julhelgen + den är mjölkfri och alla gillar) toppad med havregrädde, färska bär och godis i form av kolaksruvar och geléhallon. I år dekoreras den med grädde och sen små, delade oreos där klockslagen skrivs in. Runt om kakan läggs godis och glitter för extra festlig känsla.

Och ja, det var nog det? Hade såklart sett extra trevligt ut med en glittrig och sprakande festutstyrsel till allt det där men som ni kanske såg så ingår ingen sån i min garderob. Det går inte att få allt! Men en ny tradition, det har jag allt skapat mig och jag tror att barnen kommer uppskatta det!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s