Mitt sista inlägg om julklappar till barn

Ledsen om rubriken låter arg och hotfull, det är såklart inte min mening att börja inlägget på det viset. Men faktum är att jag skrivit ett inlägg om just julklappar till barn varje år ända sedan Elton föddes för fem år sedan och ja, jag börjar bli lite trött på dem. Den vise skulle ju kunna hävda att det bara är att sluta skriva (vilket ju är helt sant, såklart) men det verkar som att det är lite av en hjärtefråga för mig och därför ger jag mig på det en sista gång.

För vet ni att ofta när jag ska skriva jul på engelska så råkar jag skriva giftmas istället för christmas. Min hjärna blandar liksom ihop lite av konceptet med själva högtiden och hittar på ett ord som ja, inte är så långt ifrån sanningen ändå. Eller, jag vet ju inte hur ni har det hemma hos er men om vi talar globalt, generellt så känns det absolut som att mycket fokus ligger på just gifts under den stundande högtiden.

Ni som “känner” mig tror jag vid det här laget vet att jag aldrig är ute efter att moralisera eller komma med pekpinnar för hur någon ska leva sitt liv. Om det finns något jag faktiskt tror på så är det tvärt om, att gå sin egen väg och göra det som funkar för var och en, vilket såklart även gäller dagens ämne kring julklappar till barn. Men för transparens (och kanske lite inspiration?) kan jag berätta hur vi har tänkt och resonerat i vår familj kring just den biten.

Vilka köper vi julklappar till?

Viktor och jag har aldrig varit duktiga på att ge vare sig varandra eller andra presenter vid födelsedagar eller dylikt. Vi känner ärligt talat att den som är vuxen ofta (inte alltid såklart och det har jag FULL förstelse för mvh har levt på existensminimum som vuxen) tjänar sina egna pengar och därför kan köpa eller spara till det den själv vill ha. Vi är i dagsläget med och uppvaktar familjemedlemmar som fyller jämnt eller om vi är med på ett barns kalas (våra barn har i skrivande stund 13 kusiner så det känns orimligt att skicka saker land och rike runt bara för att) men känner att den finaste presenten är den spontana. Vi är med andra ord inte främmande för att ge bort saker som känns passande för en tänkt mottagare men att göra det en given dag BARA FÖR ATT känns så… onödigt? De enda vi faktiskt köper julklappar till är med andra ord våra egna barn men det gör inte valet av julklappar lättare…

Vår syn på leksaker

I det här inlägget skriver jag ganska ingående om vår syn på leksaker här hemma men för den som vill ha en kort brief: vi har ganska många i antal men de är i begränsade kategorier och noga utvalda. Från början av oss föräldrar då vi satsade på att köpa (och med tiden utöka) begagnade samlingar av duplo, brio-järnväg, playmobil och lego. Men numera även av barnen själva då de ibland önskar sig nya set av det vi har eller som Elton, som i somras blev helt golvad av miniatyrjärnvägen på Tågmuseet i Ängelholm. Efter det plöjde han allt han kunde hitta om just modelljärnvägar och önskade sig inget hellre än en egen bana.

Ett litet instick om barn och pengar

Har ni någon gång hört talas om modelltågen Märklin har det kanske varit i samband med att en äldre herre har det hemma i sin källare (okej lite generaliserande här men de är definitivt överrepresenterade i gruppen av entusiaster) och anledningen till att medelåldern är så väldigt hög är för att dessa tåg kostar skjortan. Alltså SKJORTAN! Nu fick vi visserligen tag på ett litet nybörjarkit till en skälig summa av 300 kronor av en man i vår kommun men det kändes ändå viktigt att i samband med detta nya intresse förklara för Elton (som ju ändå är fem och ett halvt nu) värdet av pengar och var de kommer ifrån. Vi försöker synliggöra detta i vårt vardagliga liv också, såklart, och tidigare har barnen fått sälja av gamla och oanvända leksaker om de velat köpa något nytt lego eller liknande men det här var alltså “leksaker” som kostade så astronomiskt mycket (ja men ett lok på tradera kan lätt gå för minst 4000) att vi behövde ge ett nytt perspektiv på konceptet pengar.

Med äldre och influerande kusiner visste han att det gick att sälja jultidningar för att, som barn, tjäna egna pengar. Så de senaste månaderna har han knatat hem till de vi känner i området och lämnat fram sin lilla katalog, sagt “hej, jag säljer jultidningar – vill du titta?” och faktiskt kunnat köpa några nya tågvagnar på tradera för en tredjedel av sina intjänade slantar. Resten sparar han tills han vet vad han vill göra med dem. Min stora fina kille, känner mig så himla stolt över att han bara embracear och går all in i sina intressen och att han kämpat så för att kunna underhålla det.

Ja, nu var det ju inte mammaskryt eller en eventuell sur kommentar över att vi låter vårt barn sälja jultidningar (för jag är ändå lite rädd för att det ska komma?) jag skulle skriva om.. Åter till det här med julklappar till barn. För visst är det väl ändå något alla grubblar på varje år? Eller det gäller väl såklart bara till en viss ålder för sen antar jag att önskningarna blir mer specifika och att det är just DEN uppskrivna grejen som gäller eller inget. I vår familj har vi i år ett barn som inte förstår jul alls (1 år), ett barn som vet lite men inte skulle reflektera om han bara fick ett enda paket (3 år) och sen en som ja, tycker att det ska bli helt MAGISKT att tomten ska komma men inte riktigt vet vad han ska önska sig utan mer att det ska bli *drömmigt* (5 år).

Meningen med julklappar

Och ja, det känns svårt. För även om vi inte brukar uppvakta varandra med speciellt mycket presenter så vill vi ändå ge våra egna barn något på både födelsedagar och julafton. Kruxet är bara att vi inte vill att de ska få “skit”. För återigen; VARFÖR ska de få saker? Alltså, vad är målet med sakerna de får på julafton?

För mig är svaret på den frågan att de ska få något som kan underhålla eller utveckla dem under en lång period. De leksaker de har hemma nu engagerar ofta barnen i lek i flera veckor eller månader innan vi roterar ut dem och byter till något annat ett tag. Samtidigt fyller till exempel ett spel samma funktion trots att det kanske bara tas fram någon gång per år men kan engagera barnen under en tidsperiod om tio år. Jag är alltså inte intresserad av att köpa senaste leksaken från Paw Patrol trots att Noah just nu vill titta på det prick varje dag. Han leker nämligen att han är Ryder och att jag är någon av hundarna (oftast Marshall och så är Li Rubble) redan som det är. Det känns inte hållbart eller speciellt utvecklande att slå in en leksak av den modellen bara för att han ska ha något att öppna. Och återigen, här känner alla olika och vi HAR faktiskt både Rubble och Marshall som små leksakshundar hemma eftersom barnen har lånat dem av en kompis så det är inte ens så att jag är emot plast eller småfigurer som koncept. Utan jag ser helt enkelt aldrig dem plocka upp de där små hundarna och leka med dem. Utan det som verkar främja mina barns lek är öppna leksaker som låter deras fantasi flöda fritt och ger upphov till olika rollekar.

“Men mitt barn ÄLSKAR fordon över allt annat” kanske du tänker nu? Men go fot it om det är vad som funkar för er och vad du vill ge! Dessutom fullkomligt kryllar andrahandsmarknaden av fordon.

Handla begagnat, lokalt & av småföretagare

För om det första jag tänker är att de ska kunna roas länge av sina klappar så är det andra att de i största mån ska inhandlas begagnat. Det tar lite extra tid, det ska erkännas, och det är också därför jag skriver detta redan i början på november; jag är nämligen redan nu i full gång att söka efter sånt jag tror kan passa våra barn. Köps sakerna mot förmodan inte begagnat försöker jag gynna vår lokala bok & leksakshandel här i Karlsborg ELLER beställa på nätet från småföretagare (främst när det gäller handgjorda saker). För mig känns det här jätteviktigt när jag ger mig in i konsumtionskarusellen som julen ju ofta faktiskt är. Hur tänker ni där?

Tips på ställen att handla begagnat från om du inte vill/kan gå i fysiska second hand-butiker: sellpy, blocket, secondhand.se, tradera & facebook marketplace (eller sök efter köp & sälj + din ort).

Förra året skrev Rebecka ett instagraminlägg om just julklappar och i det kommentarsfältet kryllar det av bra förslag på vad man kan ge barn i sin närhet. Jag tänkte att jag också skulle dela med mig av vad vi gett våra barn + tänker ge dem i år även om jag absolut inte är något facit. Jag vill verkligen understryka det, jag slkår in klappar som jag hoppas att mina barn ska använda och uppskatta men jag vet ju inte alls hur det kommer bli. Men genom att reflektera kring tanken bakom dem tror jag att vi kommer något på spåret. Men för den som inte vill ha hemmet fullt av onödiga prylar kommer här först ett litet råd:

Tala om hur ni känner även om det blir dålig stämning. Berätta för nära och kära att ni inte vill byta julklappar längre. Säg till de som ger “fel” sorts saker (ja, jag vet det låter så otacksamt men samtidigt så nej det ÄR det inte) att ni har en tydlig lista på vad ni önskar er till barnen i år. Berätta helt enkelt hur ni känner så att julefriden kan få nå in i den lilla vrån också.

Julklappar vi gett och ska ge i år

Vi har inte bestämt något visst antal julklappar eller en viss summa att köpa för utan detta varierar lite från år till år. Men vårt upplägg brukar se ut såhär:

Morgonen: På morgonen får barnen varsin bok i julstrumpan med innehåll valt efter deras intresse. Dels för att jag gärna ger dem böcker men också för att de ska ha något att göra om väntan på tomten blir för lång. I år har jag redan lyckats hitta en faktabok om tåg med flikar till Elton som jag vet att han kommer älska!

Till vår ettåring: Fram tills att våra barn fyllt 2 har de bara fått varsitt paket på både födelsedagar och tidigare julaftnar. Allt annat har liksom känts överflödigt i en ålder där det verkar vara världens lyx att få riva runt i en kökslåda. Eltons första julklapp ser ni på bilden här ovanför. Noah fick ett bebispiano jag lyckats loppa och Li en gammal kulram. I år tänkte jag faktiskt att hon skulle få tre eller fyra så kallade sensory bottles. Busenkelt att göra själv (för visst vet ni väl att en hemmagjord present inte är mindre värd än en köpt?) och något jag tror at hon kommer uppskatta.

I övrigt skulle jag säga att bollar, klossar och stapeltorn ofta går hem hos det lilla barnet. Eller en liten väska fylld med sensoriska saker att plocka i och ur. Vi har en loppisfyndad liten bondgård med de vanligaste bondgårdsdjuren som hon fullkomligt älskar just nu. Vi övar på hur de låter och hon plockar in och ur dem ur ladan i oändlighet.

Sen brukar vi göra som så att killarna får en lite större eller dyrare gemensam present, något de önskat sig var för sig, en klapp som kan underhålla dem i juldagarna och något som ger uphov till en naturvistelse.


Gemensamt: Tidigare år har de fått en större samling begagnat playmobil och förra året fick de en wobbel board ihop. I år tänker jag att den här julklappen ska bli en gymnastikmatta (från ikea men fyndad på marketplace) och romerska ringar att hänga i taket.

Var för sig: Elton fick lego förra året och det blir samma för honom i år. Jag vet att jag tjatar om att köpa begagnat men har ni sett utbudet av just lego på blocket och tradera? Kompletta set för en bråkdel av vad de kostar i butik. Noah fick förra året en duplobrandbil men även om han gillar att leka med fysiska saker så älskar han framför allt rollekar och att klä ut sig. Så i år tänker jag fixa en korg med utklädningsgrejer åt honom. Random rekvisita som kan bli vad som helst i en barnlek. Och så ska han få sin älskade poliströja i sin nuvarande storlek.

Sysselsättningspaketet: Tidigare år har vi gett spel och förra året fick de ett kit där de lärde sig göra egna badbomber. Nu när vi lärt oss det gör vi alltid våra egna badbomber så det hade funkat lika fint att blanda ihop ett eget färdigt kit. Alla ingredienser för att själv göra egna hittar du här. I år önskar sig Elton ett kit för att göra egna studsbollar men jag måste kolla upp hur miljövänligt det faktiskt är innan vi köper ett känner jag.

Naturpaketet: Tidigare år har barnen fått termos och kikare (sen fick Elton en täljkniv för nybörjare, scouterna har en variant utan spets, och magnetfiske i födelsedagspresent) och förra året fick de varsin byggsats av en fågelholk som vi snickrade ihop, målade och hängde upp. I år ska de få armbågsskydd och knäskydd som de önskat sig för att kunna cykla en hinderbana ute i skogen.

Fler tips:
Här kommer lite fler tips på saker att ge som inte behöver kosta skjortan

Böcker (kan inte skriva ett sånt här inlägg utan att tipsa om det flera gånger).

Spel (Vildkatten är ett fenomenalt exempel här men vi älskar också labyrinten, mix max och jakten på den försvunna diamanten).

Upplevelser (kanske passar de lite äldre barnen mer men alltid mysigt att göra något ihop).

Pyssel (nu är jag väldigt pysslig själv och har ganska mycket material hemma redan men annars är detta ju en fenomenal grej, kanske att ge som ett färdigt kit där ni gör något projekt ihop?).

Byggleksaker (älskar lego, plus plus och magnatiles men tycker också att riktiga verktyg och ett gäng brädor är underskattat).

Leksaksmat (att göra egen leksaksmat av trolldeg, virkning eller gamla tomma förpackningar är både enkelt och uppskattat av många).

Egen bakbok (ta fram några favoritrecept och rita upp era ingredienser och de måttenheter ni har hemma så att barnen själva kan lära sig baka något enkelt).

Doktorsväska (finns superfina att köpa men är lika enkelt att sy en tygväska av ett örngott och fylla det med grejer från apoteket).

Hemligheter (en pryllåda att samla skatter i, ett kassaksåp eller en dagbok kanske?).

Puh, det vad nog det! Nu är det er tur, vad har ni för tips på klappar?

3 thoughts on “Mitt sista inlägg om julklappar till barn”

 1. Jag tänkte plocka ihop just en egen doktorsväska till vår tvååring. I övrigt funderar jag mest på hur man gör det speciellt att få en present, skapar lite “magi” kring det. Jag menar, jag fixar ju leksaker oxh pyssel även annars under året. Får klura mer på detta. För övrigt är den stora kampen att få andra att lugna sig med presenter.

  Like

 2. Jag köper faktiskt inte julklappar, mina vänner får presenter året runt och skickar när det passar. Om jag hittar nåt i mars som jag vet att min vän skulle uppskatta och verkligen gillar, ja men då blir det paket i mars! Är vänner sjuka gillar jag att skicka en liten krya på dej korg med te, nån bok eller något annat de gillar att sysselsätta sej med, en målarbok, akvarellfärger, nytt garn, en månads Netflix eller vad det nu kan vara. Födelsedagar är det enda datumsbundna jag firar, födelsedagspresenter skickas på “rätt” dag men är oftast ett kort + ett “presentkorg” på aktivitet att göra tillsammans ❤

  Liked by 1 person

 3. Jag älskar också att köpa begagnat, MEN måste bli bättre att ha framförhållning och inte vänta med att leta bra julklappar tills typ nu 😅🙈
  Bra tips med Sensory Bottles till bebis, det får det nog bli om inte min virkade docka hinner bli färdig 🤪 Snart-tre-åringen får ett bilgarage och böcker. Det svåraste är absolut femåringen som hunnit bli så medveten! Hon pekar på allt skräp som finns i leksakskatalogen och det vill jag inte köpa 🙈 Än så länge är min plan några böcker och sånt som går åt typ tofsar och hårspännen, men det vore ju kul med något mer “rejält”. Problemet är väl att dom “bra” grejerna på önskelistan ger jag ädelt bort till mormor och farmor att köpa 😅😅

  Måste också skriva att jag gillar din blogg och Instagram så mycket 🤗 Blev genuint ledsen när du slutade blogga då för några år sen, men oj så glad jag blev när du återuppstod! 😁

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s