Lite tankar om julen 2020 och ett recept på enkla vörtfrallor

Det är kväll när jag skriver det här. Barnen sover på övervåningen och jag vill gärna tänka att de ligger i matchande flanellpyjamasar uppe på ett loft med knakande breda golvplankor och snö som virvlar utanför fönstret. Så är det dessvärre inte för vår lägenhet har ingen själ men nog snusar de i alla fall gott däruppe, trygga tillsammans i sömnen. Här nere i köket har jag också försökt skapa lite stämning för kvällen. En påse poppade popcorn ligger utspridda på bordet och ska träs på tråd för att bli en girlang. Visste ni att det även stavas girland? Uttalar ni det så? Hur som helst så har jag aldrig gjort en sådan med popcorn tidigare (och förstår inte riktigt kopplingen med popcorn och jul men antar att det kanske ska likna snö?) men har sett det skymta förbi tidigare och tycker det är fint. Så en sådan får det bli samtidigt som jag smuttar på mitt te (chokomint från sibyllans <3) och funderar på om jag vågar öppna glaslådan med julgodis som vi förvarar i frysen. Risken är ju att vi är fler i familjen som tänker ”det gör ju inget om jag tar en” och klipp till att vi står där smått förbryllade med en tom låda till Kalle sen på julafton.

Apropå julafton så skrev jag på instagram igår att firar vi hemma i år, precis som vi gjorde förra året. Med släkt och familj på andra ställen än just här brukar vi nämligen få kuska land och rike runt för att hinna träffa alla. Förra året bestämde vi därför oss för att acceptera faktumet att VI numera är vår egen grundfamilj och att vi faktiskt kan få lov att sätta våra egna traditioner. Jag ska vara ärlig och skriva att små stråk av både ledsamhet och ensamhet nådde mig under julhelgen men framför allt så var det så skönt att få vara hemma. Hemma i vårt alldeles egna julpyntade hem. Ifall pandemiläget har stabiliserats till julen 2021 ska vi då fira jul ihop med hela min helsingborgsfamilj i en stuga i Kläppen. Därför tänkte vi, redan tidigare i år, att vi kör en hemmajul till för att återigen slippa fara och flänga. Så vi var liksom redan inställda på att det skulle bli såhär i år, bara vi fem i vår lilla familj. Men jag förstår att ni nog är fler där ute som kommer fira på samma sätt om några veckor, men mer av tvång/omsorg än av egen vilja? Hur känns det? Eller gör ni kanske alltid så? Har ni någon plan för hur ni gör för att det verkligen ska kännas som jul?

Förra året var vårt upplägg typ såhär: julstrumpa på morgonen, frukost, promenad/lek, lunch (risgrynsgröt och skinkmacka), vila för barnen, julfika och Kalle (de såg bara tomteverkstan dock pga ointresse), jultomten hade lämnat klappar (han fick inte komma in för barnen pga rädsla) så vi öppnade dem och lekte, julmat och sen lek till läggdags.

Och jag antar att det kommer se ut ungefär likadant i år. Har vi lyxen att få snö (gud vad jag håller tummarna för detta!) kommer promenaden bytas ut mot pulkaåkning istället men annars är livet med små barn nästan alltid detsamma, oavsett dag på året. Det jag tycker är absolut tråkigast med att inte fira med andra är ändå julmaten. Min familj (mannen inräknad) tycker knappt om någon mat alls och det enda de önskar sig på julbordet är köttbullar och prinskorvar. Alltså hallå? *knack knack* is this thing on? Haha typ de två grejerna jag inte ens skulle bry mig om ifall de försvann… Men en sak som vi alla faktiskt uppskattar är vörtbröd och i år gör jag dem på det enklaste sättet någonsin, nämligen som kalljästa frallor. De tar på riktigt noll tid (jepp, det är en tidsangivelse som finns) att göra så insatsen är minimal, vilket ju uppskattas eftersom det finns ca en miljon (återigen, min uppskattningsförmåga är on point) andra grejer att stå i på julafton.

Och som i ett litet led i att försöka skapa en så lätt och trivsam jul i denna märkliga tid vill jag såklart dela receptet med dig så här kommer det:

KALLJÄSTA VÖRTFRALLOR

25 g jäst

6 dl julmust

6 dl vetemjöl special

5,5 dl havregryn

2 msk olivolja

2 msk honung (kan uteslutas om så önskas)

2 tsk salt

1 påse Santa Maria vörtkryddor (eller motsvarande ifall du vill blanda egen kryddmix)

1-2 dl russin (kan uteslutas)

Smula jästen i en bunke och slå sedan på julmusten. Blanda till allt lösts upp och tillsätt de resterande ingredienser. Degen ska nu vara lös och kladdig. Lägg på någon form av lock (jag kör på bivaxduk eller en tallrik) och ställ in i kylen över natten.

På morgonen sätter du ugnen på 250 grader och ställer en djup plåt längst ner i ugnen. Stjälp upp degen på lätt mjölat bord. Du behöver inte knåda utan strö bara lite mjöl över, forma så att den är hanterbar och skär sedan degen i 10 bitar. Lägg på pappersklädd plåt, skjutsa in i mitten av ugnen, kasta på ett glas vatten på den djupa plåten och grädda sen i 15 minuter eller tills de fått tillräckligt med färg.

Jag kan inte slänga upp det här receptet utan att nämna att jag utvecklat det från Camillas fantastiska recept på kalljästa frallor med havregryn. Både dessa med vört och hennes egen variant håller sig goda ca ett dygn efter att de bakats så gör dem samma sak du ska äta dem.

Ta hand om dig!

Posted in MAT

1 thought on “Lite tankar om julen 2020 och ett recept på enkla vörtfrallor”

  1. Va spännande med julmust i bröd! Brukar det vara det i vörtbröd? Har aldrig riktigt förstått tjusningen med vörtbröd, eller bröd på julbordet över huvudtaget, det finns ju så mycket annat att äta?
    Förstår att det känns lite trist med julmaten när de andra har så smala intressen där. Va skulle du vilja ha på julbordet? 😊

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s