Om en rytm

Livet 2020, definitivt något annat än vad vi alla hade trott och hoppats på och för många även ett så himla kämpigt år. Men för mig och min lilla familj måste jag ändå erkänna att det mesta är sig likt. Att livet 2020 är rätt så rackarns fint faktiskt.

Jag vet inte om det är provocerande att få känna så men se det då istället såhär: vi är så vana vid att bo långt ifrån släkt och familj att restriktionerna inte utgör någon direkt skillnad. Dessutom är vi bosatta på en liten ort där det sociala utbudet var skralt sedan innan och där en lätt kunde vara den enda besökaren på biblioteket även pre Corona. Men visst, jag ser hur det kämpas på även här, på den lilla orten, med äldre som varit isolerade sedan mars, visir på mina arbetskollegor, förlorade jobbtillfällen för många och inhumana förhållanden inom vården. Men på det stora hela levs livet här lite mer i symbios med naturen än genom interaktion med andra människor och jag tror att det har hjälpt.

Den största anledningen till att livet puttrar på i sakta mak hemma hos oss trots en världsomspännande pandemi är för att vi helt enkelt valt att acceptera den rytm som långsamt skapats åt oss som familj. Jag tror visserligen att alla barn mår bra av rutiner men med ett barn med särskilda behov är det verkligen key att leva livet mer eller mindre detsamma varje dag. För någon kanske det låter tråkigt att behöva foga sig i ett inrutat schema med snäva ramar och det är precis därför vi istället följer en rytm. Den blir ett slags grundbeat som sätter tonen och som vi sedan kan freestylea fritt från (gud vad jag inte bottnar i musikreferenser ändå) och med det kommer en enorm trygghet, både för oss och för barnen, eftersom vi alltid kan återvända dit. Och med tanke på att jag är själv med barnen så pass mycket (deras pappa har ett jobb som ofta gör att han är borta flera dygn) gör det att dagarna delas in på ett överskådligt sätt som faktiskt även tillåter återhämtning. Såhär har vi lagt upp det:

Fyra av veckans sju dagar är barnen (4, 2 och 0 år) och jag lediga ihop och de resterande tre är killarna på förskolan 15 timmar (á 5 timmar per dag) vilket gör att vi har två olika upplägg. Den stora skillnaden där är såklart att vi har mycket mindre tid ihop under förskoledagarna. Jag lämnar dem då vid nio och hämtar sedan igen vid två. Så länge det inte öser ner (för då tar jag lådcykeln) brukar jag packa ner mellis och så tar vi en långsam väg hem. Vi utforskar omgivningen, äter vår matsäck och är ofta inte hemma förrän vid fyrasnåret och efter det ser dagen i princip identisk ut med den lediga rytmen som ni kan läsa om nedan.

En ledig dags rytm ser ut såhär:

6.00 – 7.00 VAKNAR Noah brukar väcka oss alla någon gång runt den här tiden och då blir det morgonmys och lugn lek på ovanvåningen under tiden som jag hjälper samtliga barn på med kläderna och bäddar alla sängar.

8.00 FRUKOST Vi äter frukost ihop och sedan är det återigen fri lek för barnen under tiden som jag plockar undan och diskar (nepp ingen diskmaskin här inte!). I köket har vi en lekhylla som byter innehåll varje vecka vilket gör att barnen själva kan roa sig i närheten av mig när jag fixar undan frukosten.

9.30 UTEVISTELSE Barn har ammats, tänder borstats och blöjor bytts vilket gör det dags att gå ut. Rörelsebehovet är stort hos ett av barnen och att komma ut på förmiddagen oavsett väder är ett måste. Vi brukar varva upptäckarpromenader med skogsutflykter, lekplatshäng och ibland ärenden som att panta flaskor osv. Hittills har vår minsting, Li, haft detta som sin långa sovstund på dagen = möjlighet att fokusera helt och hållet på killarna.

11.30 LUNCH Vi äter lunch ihop (detta blir i regel rester eller något annat mer barnanpassat som går snabbt och lätt att fixa) och oftast intas den inomhus men någon gång i veckan packar vi med oss picknick/gör upp en eld och grillar för att njuta av den utomhus istället.

12.15 – 13.45 VILA Samtliga familjemedlemmar behöver återhämtning. Noah och Li sover middag och Elton sitter med ipaden en stund. Efter att Noah somnat hinner jag fixa undan lunchen (att diska för hand tar så himla mycket tid!) och sen sätter jag mig bredvid Elton med en kopp kaffe och en bok/telefonen en stund innan vi leker/bygger/pysslar ihop bara han och jag.

15.00 MELLIS Det tar en liten stund för Noah att vakna till (han väcks alltså senast 13.45) så vi gör det långsamt innan det är dags för mellis. Oftast vill killarna återuppta någon lek de höll på med tidigare annars brukar jag använda den här tiden för skapande som att pyssla, dega, måla, pärla osv. Är de inne i en period när de gillar att spela spel eller läsa mycket böcker är detta oftast tiden på dagen så vi gör det. Sen äter vi något lätt till mellis innan vi ska börja racet med att byta blöjor och klä på ytterkläder igen.

15.30 UTEVISTELSE Vi behöver komma ut och röra på oss en gång till och just nu är det spännande att få vara ute när det är mörkt. Nu håller vi dock oss i vårt bostadsområde och leker i regel något på vår uteplats/i trädgården eller går en liten promenad.

17.00 TVTID Barnen får sitta och titta på tv när jag lagar middagen. Vissa dagar glömmer de bort att alternativet finns och leker istället men i regel ger jag dem (och mig) den här pausen.

17.30 MIDDAG Om lunchen är mer anpassad för barnen så är middagen den måltid då jag lagar lite mer mat för oss vuxna och på så sätt utmanar barnens smaklökar lite. Det är lite blandade resultat men jag känner aldrig att de lägger sig hungriga så jag fortsätter väl försöka…

18.00 LEK/BAD Vi leker ihop eller badar samtidigt som barnen förbereds för sängen med pyjamas och tandborstning.

19.00 LÄGGDAGS Barnen nattas genom läsning och efter några böcker släcker vi lampan och vid halv åtta sover de i regel redan.

Min föräldrafilosofi grundar sig i att det inte ska vara kämpigt att ha barn. Jag vill inte känna att jag ”står ut” eller ”klarar av” mina dagar med småbarn hemma (även om dessa dagar såklart kan vara sjukt jobbiga ibland) utan jag vill känna att jag lever det liv jag vill leva. På så sätt blir jag den bästa föräldern till mina barn vilket i sin tur gör att de, förhoppningsvis, tillåts att växa till trygga och välmående individer. Genom våra rutiner får vi chans att tillbringa mycket tid ihop, samtidigt som vi hittar inspiration i naturen och lär oss genom att göra vardagliga saker ihop. Någon kanske undrar om vi aldrig träffar andra människor? Det korta svaret är nej (känns inte rimligt mitt i en pandemi men även innan var detta begränsat till någon gång per månad) men att leva i ett litet samhälle innebär att vi stöter på bekanta som vi samtalar med varje dag vilket i sin tur gör att barnens nätverk växer organiskt utan lekdejter osv. Okej, tillbaka tills när barnen har somnat.

De få timmar som sedan återstår av en dag (speciellt eftersom lilltjejen inte riktigt följer killarnas sovmönster än och därför gärna är uppe tills jag lägger mig) slukas dels av hushållssysslor men även av sånt jag gör bara för min skull, för att fortsätta må bra. Men mer om det en annan gång kanske. Eller vad tror du, kan det här med blogg vara något att ha igen?

Är själv så himla intresserad av att läsa om hur andra lägger upp sitt liv med barn i samma ålder så dela gärna med dig! Och har du frågor så shoot!

13 thoughts on “Om en rytm”

 1. Så himla mysigt att få läsa om era rutiner. Vi har också alltid haft ett väldigt tydligt schema, ett som också påminner om ert. Det var en förutsättning för att vardagen skulle funka när barna var bebisar. Kanske instagrammar om det framöver. Så kul att du börjat blogga igen! ♥️

  Like

 2. Denna gamla bloggläsare tycker det är superkul att du börjar blogga igen Sandra!

  Jag tycker att det är superintressant att läsa om sånt här. Är så imponerad över att du roddar tre barn! Jag blir väldigt nyfiken på lekhyllan i köket vars innehåll byts ut; hur förvarar du grejerna medan de inte används? Har du något roterande system eller tar bara fram lite av varje? Vilken typ av leksaker är det? (Tips på någon aktivitet/leksak som håller barn sysselsatta lite mer självständigt (ej skärm) medan man tex fixar lunch?).

  Är själv gravid med barn nr två och tänker mycket på hur vardagen kommer att förändras (om allt går vägen).

  Ett ÖNSKEINLÄGG: ”Första tiden med syskon!”, hur förklarar man att man behöver sitta och amma ifred, hur skapar man / delar upp tiden till mer än ett barn, osv.

  Ett annat ÖNSKEINLÄGG skulle vara vad du brukar packa med som utemellis! Så att man kan få lite idéer. Även om det är klämmis och banan så tycker jag det är intressant att läsa! Här har naturella cashewnötter funkat för treåringen ett tag men han har tröttnat lite nu. Annars blir det mycket frukt, eller en vikt lingongrovamacka med smör och mild ost.

  Så peppad att följa er familj ❤

  Like

  1. Åh, så vilken härlig kommentar! Grattis till bebis och tack för alla roliga frågor 🙂 Ska besvara allt om leksakerna i ett inlägg men det där med första tiden med syskon kan jag nog inte hjälpa till med 😦 Jag minns nämligen inte hur det var när Noah föddes och att få nummer tre är något helt annat (i alla fall för mig) för nu har ju barnen varandra. Minns att jag var helt knäckt i början efter att Noah fötts för det var så tydligt att jag inte kunde ge Elton exakt allt som jag gjort tidigare. Det var slitigt och kämpigt i typ ett år men sen fick vi äntligen skörda frukten av det och nu har de sån enorm glädje av varandra när jag tex måste amma. Däremot tror jag aldrig att jag har kunnat sitta och amma i lugn och ro som med första barnet utan Li hänger liksom på ett ben (som jag ställt upp på kökslådornas handtag) och ammar samtidigt som jag både rullar och skor pannkakor till killarna 😅 Din vardag kommer förändras, that’s for sure, men du har ju redan gjort det en gång så du kommer klara det galant!

   Like

 3. Så himla kul att du bloggar igen Sandra! Intressant att läsa om era rutiner! Vi blev också trebarnsfamilj i somras och mina stora är 5 och 3. Jag är nu föräldraledig på heltid och min man jobbar. Dagarnas upplägg när vi är hemma ser ungefär ut som ert, men jag har svårare att komma ut på eftermiddagen sedan vi fick bebisen. Vi äter middag kring 16:30 så brukar ibland gå ut en sväng efter det istället 🙂 Hoppas ni har en fin vecka!

  Like

 4. Underbart att få höra dig berätta om er vardag. Speciellt nu, när vi inte träffar varandra regelbundet. Kör hårt Sandra 😘

  Like

 5. Så roligt att du börjat igen! Hoppas du känner likadant ❤️
  Det är fint att få läsa från dig igen. Jag gillar hur du är ute i naturen så mycket med dina barn. Jag väntar mitt tredje barn, men det blir mitt andra barn, förlorade en flicka förra hösten vid förlossningen (men det är en annan historia som kräver en betydligt längre kommentar. Mycket sorg och smärta där. Men också många ljusa och fina minnen också. Att få ett barn är trots allt ngt väldigt fint oavsett. Det är alltid så svårt att förklara). Nu ska vi få en lillebror i Jan och jag ska vara mammaledig igen sedan nästan 2 1/2 år. Sist var jag mammaledig i Göteborg. Men nu bor vi i lilla Skara, så jag tänker att det ska kunna bli många små utflykter! Och inspirerad av era fina små utflykter 😊 Sedan känns det som du är sådär klipsk mamma med massor smarta knep 😊 så du får gärna skriva om sånt om du får feeling! Allt gott!

  Like

 6. Så kul att du börjat blogga igen! Hittade din blogg när jag ganska nyligen hade fått mitt första barn, bara några månader efter ni fått Elton. Ska bli kul att fortsätta följa dig/er nu oavsett hur ofta du kommer uppdatera. För vill ju verkligen inte att du hamnar I liknande läge som när du pausade bloggandet.
  Ta hand om dig!

  Like

 7. Så himla spännande att läsa sånt här! Älskar det! Och slås av hur otroligt lik er rytm är vår, på gränsen till identisk. Ibland är det svårt att få ut barnen flera gånger dock då de blir så uppslukade av lek när vi är inne. På sommaren blir det helt klart mer ute och vinterhalvåret mindre. Att lägga skärmtiden under tiden man lagar mat är ju typ den bästa grejen! Innan hade de alltid skärmtid efter maten, men då blev det mkt svårare med övergången till läggdags. Plus att få laga mat ”ostört” är en av mina största glädjeämnen i livet! Så värt!

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s