Om World of Alidia och mitt nya jobb

Nu är det lite mer än två månader sedan jag skrev “det sjukaste inlägg jag någonsin skrivit“. Haha den rubriken låter så click baitig men det var precis så jag kände då, helt ny i en värld som jag omedelbart älskade men inte riktigt förstod allt kring. Det jag framför allt tyckte var klurigt var hur jag skulle hitta mig själv (alltså den sandra jag vill vara) på det nya stället.

Ni förstår, en stor del av mitt liv går nämligen ut på att försöka frigöra så mycket tid från skärmar som möjligt för att kunna vara ute i naturen – för där mår min själ som allra bäst. Det har gjort det lite klurigt att alla de jobb jag valt av passion (ja men bloggare, fotograf, skribent, att skriva e-kurser, göra podcast osv) har varit sådant jag behövt utföra på just en skärm. Det har varit en stor konflikt i mig under många år (vilket också resulterade i att jag lämnade sociala medier i två år) och när nu detta nya fenomen, web3, äntrade mitt liv blev jag ganska ställd. Inte kan jag väl skaffa mig en hobby som inte ens existerar irl? Spendera ännu mer tid vid en dator? Vem är jag då?

Det visade sig att det fanns en ganska fin lösning på det ändå och jag ska snart berätta mer om mitt jobb i World of Alidia. Men först tänkte jag besvara några frågor jag fått på instagram den senaste veckan.VAD ÄR DET SOM GJORT ATT DU FASTNAT FÖR PROJEKTET?


Okej, så låt mig börja med att berätta detta igen: I början på året hade jag bara hört talas om NFTer som allra hastigast i någon podcast. Ett gäng killar satt och raljerade över det sjuka i att människor köper vanliga jäkla jpeg-bilder för flera tusentals (ibland miljontals) kronor. Det var liksom så mycket jag hört.

Sen läste jag Vanjas blogg (har följt henne i väldigt många år och tycker dels att hon är en grym entrepenör men också urhärlig som person) om hennes och Niklas gemensamma projekt. I början kände jag mig inte speciellt lockad av att ge mig in i den här världen. Förutom aspekten kring att sitta mycket vid datorn så är jag inte speciellt intresserad av teknik och det här lät så SVÅRT att förstå. Men så blev jag smittad av hennes otroliga entusiasm. Om ni inte följer Vanja så kan jag berätta att hela familjens liv blivit kidnappade av ME, som Niklas lider av sen ett gäng år tillbaka. När jag började lära “känna” paret hade de massor av projekt på gång ihop men under åren som gått har Vanja blivit nästintill ensamstående med barnen (trots att N såklart varit närvarande, om än inkapabel att vara sitt vanliga jag pga den otroligt tunga sjukdomen). När Vanja nu berättade om det här projektet och hur det faktiskt möjliggjorde för dem båda att skapa något ihop, något som de båda tror på i en lååång tid framöver – ja, då blev jag väldigt intresserad. På ett första plan för deras skull, för att det vore så otroligt fint att kunna stötta dem i en vardag där de kan få en så stor bit av något gemensamt att fungera.Sen började Vanja skriva ett gäng pedagogiska inlägg om vad NFTer egentligen är (jag har länkat dem i det här inlägget) och jag insåg till min förvåning att jag faktiskt förstod vad hon menade. Det var liksom inte så himla svårt att greppa – och jag fattade ganska snabbt också att det rörde sig om mer än just jpeg-bilder.

Bara dagar senare testade jag att regga mig i på deras Discord (extremt lätt!) och då såg jag en omslagsbild gjord av deras, då hemliga, konstnär. För det är ju fortfarande konst en köper och investerar i – även om den (framför allt i detta fallet) blir som en biljett till fler aspekter och förmåner som projektet bjuder på. Jag kände hur som helst igen bilden och förstod att det var Fanny Schultz som skulle ta fram alla NFTer. Eftersom jag ÄLSKAR Fanny och mer än gärna har hennes alster hemma var det givet. Jag bestämde mig för att hoppa på tåget och lära mig mer.Just världen kring krypto, NFTer och web3 är ganska osäker på många sätt. Det är så nytt och fortfarande lite som vilda västern och jag vill inte skrämma bort någon i detta skedet men det har hänt att en del projekts grundare (ofta anonyma och i den här världen heter det att de inte är doxxade) har kört en så kallad rug pull, dvs att de målar upp guld och gröna skogar men sen drar med alla pengar och lämnar medlemmarna i communityt med investeringar som inte är värda något alls längre. Just därför tyckte jag att det var så himla skönt att gå in i detta med Niklas och Vanja som grundare. För jag litar som sagt redan på dem och vet att de skulle riskera hela sina framtida karriärer om de blåste alla. Men framför allt så litar jag på att de kommer göra något BRA av det här projektet, det är inte skapat som en kul grej eller för att uppfylla det egna egot. Det är extremt mycket jobb bakom som på sikt kommer leda till många fina grejer. Vanja och Niklas har spelat in två AMAs (ask me anything) där de svarar på frågor från sina medlemmar. Avsnitt 1 finns på svenska och avsnitt 2 (som spelades in igår med mycket ny information) finns tillgängligt på engelska.


Jag märker att jag kom av mig lite från den fråga jag skulle besvara. Men jag tänkte snabbt dra två andra frågor som ofta kommer upp när jag pratar om detta.


1. Jag förstår inte, hur kan en NFT öka i värde?


För det första så kan den såklart öka i värde ifall priset på Ethereum (den blockkedja de ligger på och den kryptovaluta de handlas i) ökar. Om du köper en när priset i ethereum motsvarar 2000 svenska kronor och det sedan stiger till att motsvara 4000 kronor har du såklart möjlighet att sälja med vinst.

Men det går egentligen lika bra att ställa sig frågan “hur kan aktier öka i värde?”. Allt handlar om efterfrågan. Ifall positiva saker händer företaget/projektet stiger värdet och om grundarna fortsätter skapa förutsättningar som gör att fler personer vill gå med kan en som ägare sälja sin NFT för ett högre pris. Tänk lite som en utsåld Håkan-konsert. Det finns ett antal biljetter som säljs till ett visst pris. De säljer slut fort men alla som inte fick biljett vet att Håkan kommer leverera och därför är de villiga att betala ett högre pris för att faktiskt få hänga med.

Men nu råkar jag även veta att Niklas och Vanjas plan är att skapa ett så fantastiskt projekt att ingen vill gå ur. Haha låter som gisslan men det är inte så jag menar. Klart att de vill att deras medlemmar ska kunna tjäna pengar på sin investering (tyckte det blev så tydligt i AMAt från igår) men tanken är ändå att WoA ska fortsätta skapa värde som faktiskt gör skillnad under lång tid framöver OCKSÅ.2. Vad är egentligen skillnad på detta och ett pyramidspel?


Jag förstår ärligt talat inte den här frågan. För mig är ett pyramidspel uppbyggt såhär: En måste betala för att bli medlem (ofta genom att köpa någon slags produkt) och för att kunna tjäna pengar själv så måste en fortsätta att värva medlemmar (som också betalar en avgift och som i sin tur värvar ännu fler personer).

Här är medlemskapet i Discorden helt gratis (det kommer alltid vara gratis att gå med i vår discord, jag ska berätta mer om den snart) och du investerar såklart bara ifall du vill köpa konsten eller de övriga möjligheterna som den öppnar upp för. Som sagt, att köpa ett original av Fanny Schultz har såklart ett värde i sig (det här är alltså inte som en generisk poster utan det finns bara ett enda exemplar av den bild du får och du äger ditt konstverk med fulla rättigheter dvs du kan trycka det på tröjor, framkalla det eller använda det som logga i ditt företag) och det är fullgott att köpa bara för det tycker jag. Men en kan även se på konstverket som ett ica-kort. När du har det får du ännu fler förmåner du kan nyttja, som andra (de utan WoA NFTs) inte kan använda sig av. Nu kostar visserligen inte ica-kortet något att skaffa men du måste fortfarande handla för en viss summa för att få bonus tillbaka, så jag tycker ändå att liknelsen håller. Och å andra sidan kan du inte heller sälja ditt ica-kort vidare (hehe vem skulle vilja ha det?) men det medlemskap som en NFT utgör går alltså att sälja vidare.Återigen kan vi väl kika på Håkan på Ullevi. Han erbjuder en tjänst (underhållning) och säljer biljetter (vi skulle kunna likna det vid ett slags medlemsskap) för personerna som vill ta del av det. För att människorna som har betalat och ska titta på honom ska känna att det var värt måste han leverera allt det han lovat. Kommer han upp på scen och är otrevlig eller kör lite halvdant kommer människor bli missnöjda. Är han däremot en jäkla stjärna som fortsätter leverera helgrymma konsertupplevelser höjer han sitt eget värde, kan fortsätta sälja slut Ullevi oäääändliga gånger och efter hand även höja priset – pga efterfrågan.

Jag är säker på att en stor del av pengarna från turnén hamnar i hans ficka. Men självklart ska arenan, manager, band osv också ha betalt. Så är det med NFT-projekt med. Det är extremt många som ska ha betalt under projektets gång för att det ens ska kunna ros i hamn. Det är med andra ord inte 20 miljoner som landar i grundarnas fickor (jag tror att det är det många förknippar just den biten med pyramidspel) utan det är OTALIGA arbetstimmar som ligger bakom – precis som i vilken annan business som helst.

Skillnaden mellan det här exemplet och WoA är dels att ”konserten” pågår i mer än två timmar och att ”biljetten” faktiskt är en investering som går att sälja vidare eftersom ”evenemanget” aldrig tar slut. Det finns alltså ingen top som proppar fickorna fulla utan alla vinner på det vi skapar ihop.

Så, vad var det då som gjorde att jag fastnade för projektet?

Ja, förutom det jag nämnt ovan så har vi ett HELT fantastiskt community i vår Discord. Haha jag läste på någon blogg att det var som ett sorgligt familjeliv men ärligt talat, hur låter det när vi ska förklara andra sociala plattformar då? Ja, instagram är ett ställe där du postar bilder på dig själv, dina barn eller vad du gör och så ska andra “gilla” det eller skriva “åh vad fint”. Det låter ju helt meningslöst när en hör det så?


Men snabbt förklarat så är Discord ett medium som tidigare användes mycket av gamers (men även föreningar och sportklubbar under pandemin) men som nu blivit hem för olika NFT-projekt. Jag vet ärligt talat inte varför de hittade in där (det och Twitter är absolut vanligast för denna typen av projekt och web3 rent generellt) för vid en första anblick ser det så rörigt och fult ut. Men det har faktiskt visat sig vara riktigt användbart!Flödet ser ut precis som en traditionell chat. Men det finns möjlighet att skapa hur många kanaler (kategorier) som helst och även lägga till botar för tex spel. I de olika kanalerna kan medlemmarna själva lägga till både text, bilder, videos, ljud och gif:ar. Det är ett enkelt sätt att prata med andra, skapa och ta del av innehåll och bara ha det kul.

Det är också så uppfriskande att röra sig i en miljö där extremt lite fokus ligger på kön, ålder, ras, klass osv. Alla gränser suddas liksom ut och det blir lättare att både lära känna andra och att faktiskt lyckas själv för vet ni vad; web3 har inga väggar.Okej men ska jag dra snabbt vad web3 är. Det står alltså för tredje generationens internet. Web1 var det vi växte upp med när internet var helt nytt, enkla hemsidor med information men där det inte gick att skapa så mycket eget. Web2 är den utveckling som gav oss bland annat internetbank och sociala medier. En värld på internet där vi fått verktygen att kunna producera mycket själva men där vi fortfarande kontrolleras och ägs av företag som facebook, apple osv.

Om vi i web1 tog del av saker (tex info) digitalt och i web2 skapade saker digitalt så vill vi i web3 istället äga saker digital. Det kan röra sig om saker som NFTer eller land i något metaverse men framför allt vill vi äga vår egen information och kunskap. I web3 behövs inga jättar som tar betalt genom annonser för att vi ska få dela med oss av vår dag. Istället finns det möjlighet för oss att göra allt detta själva, och istället för att lagra all information om oss i stora databaser kommer de bli en liten, liten del av en blockkedja.

Det jag menar när jag säger att web3 inte har några väggar är framför allt att vi där är fria från de ramar vi behövt förhålla oss till tidigare. Som kvinna, genom historien, har vi alltid behövt slåss för att hitta vår plats. Till en början hade vi ingen som helst makt men med tiden har vi ändå fått se oss knutna till patriarkatet på ett sätt som aldrig satt oss i första rummet. Det har helt enkelt inte funnits tillräckligt mycket plats för kvinnor men framför allt inte för bipoc, hbtqia+, personer med funktionsnedsättningar MED FLERA för att kunna ta upp space. Det finns en vit, homogen grupp som är överrepresenterade i nästan alla positioner med makt IRL. Så upplever jag inte att världen ser ut i web3.

Och det är DET jag fastnat för. Alla fantastiska människor jag möter på vägen och allt fint de vill skapa. Det låter mycket, som många stora steg behöver tas för att ens “hitta” web3, men jag lovar att det går att ta myrsteg. Och skulle någon vara intresserad så lovar jag att lotsa och försöka hjälpa.För det är lite det mitt jobb i World of Alidia handlar om. Jag, och två av mina nya och väldigt kära vänner (LÄNGTAR så tills vi ska ses irl!) har nämligen ganska nyss blivit moderatorer i vår Discord. Det innebär att vi dels finns där inne varje dag för att svara på frågor (det är många frågor i början, så är det för alla) men o§ckså för att ordna aktiviteter och skapa mening för medlemmarna.


Hittills har vi dragit igång en månatlig bokklubb, veckoträning, guidade meditationer och quiz-kvällar. På fredag kör vi Bingo ihop med ett annat projekt som heter Girlies (deras konstnär är 15 år och de har redan sålt slut sina 10 000 NFTer!!!) där personen som först fyller hela sin bingobricka vinner en gratis NFT från World of Alidia!

Och det var förresten SÅ jag förstod hur jag skulle kombinera det liv jag vill leva med min nya hobby. För det jag helst av allt vill jobba med är att vara med och skapa innehåll. Jag tycker att det är extremt kul att få vara kreativ (och att inte behöva göra det själv utan att få ingå i ett team är det bästa!!!) och att göra saker andra människor har nytta av, uppskattar eller själva kan vara del av att skapa gör mig så glad. Att få göra det i ett projekt jag tror på, även på lång sikt, gör det hela så himla mycket finare.Det finns dock en grej som tar emot lite och som jag också får frågan om ibland, nämligen att krypto är extremt dåligt för miljön.

Snabbt kan jag väl nämna att det stämmer. Den teknik som just nu används (proof of work) för att minea (bryta/ta fram) Ethereum är väldigt krävande för miljön. De ska dock gå över till en ny metod som heter Proof of Stake som nästintill kommer eliminera den miljöpåverkan vi ser idag. Tanken var att de skulle ha övergått till det innan det blev dags för WoA at tminta (dvs när vi släpper våra NFTer – vilket blir den 28:e juni) men när det nu blev framflyttat till augusti var det en stor besvikelse för oss alla.

Även om jag har lyckats med att hittat in i denna nya värld så är jag fortfarande inget tekniskt snille. Jag är varken intresserad eller kunnig när det gäller tekniken bakom till exempel blockkedjor. Därför förstår jag inte exakt HUR det funkar men jag förstår vilken skillnad de kommer kunna göra i världen. Det går nämligen inte att manipulera blockkedjan utan all information som tillförs (i tex en transaktion) finns där för allmänheten att se. Tro nu inte att det handlar om transaktioner på ditt visa-kort så att alla människor i hela världen kan se hur mycket pengar du har eller vad du gör av med dem på. Utan snarare att det går att använda denna teknik i större syften än så. Det skulle till exempel kunna gå att anordna val utan att det går att kapa valet och fuska. Ett annat exempel jag hört är att det skulle kunna gynna sjukvården något enormt. I dagsläget har de flesta vårdinrättningar olika journalsystem och för att ta dela av patienters tidigare medicinska historia behövs det fortfarande ofta skrivare, fax eller regelrätt brevgång. Ifall all information istället lagrades på en blockkedja skulle alla ställen kunna använda sig av samma teknik och på så sätt ha rätt till samma typ av information.

Det gnagde ändå i mig, det här med miljön och det gör mig därför glad att Niklas och Vanja känner på samma sätt som jag lyft här, att de värnar om miljön i de steg de tar. Men jag lugnades ändå av Vanja som drog parallellen med elbilar för mig. Proof of stake kommer hända, och tills dess får vi bara se hur stor nytta denna revolutionerande teknik kommer spela i framtiden. De lithiumbatteri som används till elbilar är inte heller bra men vi vet alla att det kommer göra stor skillnad för oss på sikt, därför har vi redan nu bestämt oss för att det är värt att gå över till just elbilar.

Det jag skriver tar alltså inte bort påverkan som sker nu, men det finns ett högre syfte som gör att det kommer göra det framöver.Jag ska avsluta detta milslånga inlägg nu. Jag har svårt att skriva kort när jag pratar om detta. Inte för att det är någon sekt jag försöker lura in er i, utan för att jag vill försöka förklara alla begrepp så att det blir tydligt för så många som möjligt. Jag kommer ALDRIG försöka pracka på er NFTer, discord-medlemskap eller en väg in i web3. Men OM någon av er är intresserade så ska jag göra allt för att välkomna er på ett enkelt och roligt sätt. För det finns så himla mycket glädje att hämta i detta. Och så många roliga kompisar som väntar!

Så om du har funderat på att joina men inte gjort det än, kom in och säg “hej sandra!” i sverige-chatten så lovar jag att ta dig under armen och hänga med dig <3

Posted in WoA

6 thoughts on “Om World of Alidia och mitt nya jobb”

  1. Det kostar faktiskt att bli klubbmedlem hos Coop så din spaning är faktiskt mer on point än du tror ^^

  2. Så kul att du känner att du hittat hem! Hur mycket kommer du jobba med det här? Har du kvar ditt jobb på ica?

    1. Tack! Det modereringsjobbet är inte realiserat i timmar ens då det är så litet än så länge. Är kvar på Ica men är tjänstledig två dagar i veckan DOCK sjukskriven på 50% just nu, så mitt jobb i WoA motsvarar inte mer än halva de arbetsdagarna då jag är tjänstledig från Ica 🙂

Leave a Reply