Om en ny soffa och vad den gjorde med oss

Förra året la jag upp en lista på 31 saker jag hade älskat under mitt liv som 31-åring. Idén har jag helt och hållet snott av min favorit Elise (som själv har skrivit en likadan i tio år) och tänkte ge mig på ännu en fast för i år. Jag listade utan problem 32 grejer men insåg snart att det inte var så många prylar. Att det mest var hobbys (kreativa saker jag lärt mig) och annat fint jag tagit med mig längs vägen.

Jag vill aldrig försöka kränga grejer eller bidra till konsumtionshets och det är inte heller vad inläggets koncept syftar till men även om jag fick ihop några saker som var livsomvälvande för det privata lilla livet under 2021 (tex min skrivare, Google nest och min extremt varma vinterjacka <3) så kändes det så ointressant. Eller kanske framför allt som om formatet inte var mitt. Istället för att rada upp allt tänkte jag därför ta tillfället i akt att berätta om en annan stor grej som jag älskat den senaste tiden; nämligen att vi har en ny soffa.

Låt oss backa bandet lite. När Viktor och jag flyttade till Karlsborg kom vi med ett bohag från en tvårummare i Landala (Göteborg) utan balkong som helt plötsligt skulle fylla fem rum fördelat på två våningar och 110 kvadrat. Vårt hem var tomt väldigt, väldigt länge. Eller i alla fall tills jag började få dille på att köpa soffor på loppis.

För en hundring eller två (inklusive hemkörning) gick det nämligen utmärkt att inreda efter rådande trender och samtidigt få en skön sittplats på köpet. Eller, den här gröna soffan var kanske aldrig riktigt i ropet. Men den servade oss bra i flera år ändå.

Tills jag föll handlöst för en senapsgul sammetssoffa som absolut behövde få flytta hem till oss. Det här var i början på 2015 så jag måste ändå säga att jag var väldigt tidig på just sammets-trenden där. Älskade att den var så låg, djup och mjuk. Resten av vardagsrummet hade inte riktigt hittat hem stilmässigt än vid den här tidpunkten ser jag…

Jag hittar inga bilder när jag googlar, i alla fall inte mer än såhär i bakgrunden på en bild som Vanja lagt upp på sin gamla blogg. Men där ligger Gösta och gosar ❤

För ja, det var en extrem fullträff till soffa, både för stora och små.

I samma veva lyckades jag hitta denna blommiga historia på samma loppis. Även detta något år innan den typen av soffa blev populär och jag undrar egentligen vad det säger om mig. Supertrendkänslig eller bara helt off med en egen udda smak? Hehe.

På bilderna ovan står de tre sofforna i tre helt olika rum. SÅ mycket extra plats hade vi alltså pre kids att det gick att fynda nya soffor till höger och vänster utan att göra sig av med den förra. Men de användes såklart också och i slutet hade vi dem även tillsammans såhär i vardagsrummet.

Men allt har ett slut och under sommaren 2018 insåg jag att den gula soffan var alldeles nedsutten och den blommiga inte längre gjorde något för mig. Så vi bestämde oss för att köpa en ny. Den här gången hittade vi den på Facebook marketplace.

En grå två och en halva med mörkbruna ben. Alldeles perfekt till vår lilla nyblivna familj på fyra. Framför allt så var den i nyskick och luktade alltså inte gammal loppislada, vilket var ganska skönt.

Ett tag var den täckt av ett skyddande tyg.

Mången gång bjöd den in till sköna slapparstunder. Ibland själv…

Ibland med andra ❤

Sakta men säkert började vi, nu en familj på fem, växa ur den lilla soffan. Det fanns inte längre en chans att alla skulle få plats att sitta i den samtidigt. Så vi började snegla mot nya modeller. Det tar emot att byta ut när det finns något som fungerar och framför allt att köpa nytt när det redan florerar begagnat i olika säljgrupper. Men efter månader utan napp bestämde vi oss.

Det fick bli en helt ny soffa (Adlink via Metapic). En som vi inte valde efter betyg eller utseende egentligen utan som blev vår bara på grund av sin storlek men som tur var visade sig vara väldigt skön till på köpet. Definitivt vårt dyraste köp till hemmet men jag hoppas att den kan vara med länge (TROTS att den är ljus).

Det är något alldeles extra njutbart i att gå runt i något som skaver lite (som en för liten möbel eller bil kanske) och sen äntligen slå till och få plats. I samma veva som soffan beställdes lyckades vi fynda ett begagnat köksbord som var bra mycket större än vårt gamla, minimala. Känslan av att sätta sig och äta när både personerna och maten får plats är oerhört härlig.

Så, här har vi den; vår nya soffa. Vad den gjorde med oss? 100% njut och mys. Så värt att sakta men säkert byta upp oss till något bestående. Efter nio år i den här lägenheten kändes det rimligt. Nu väntar och längtar jag bara på att få detta tak vitmålat men efter en mätning av vår hyresvärd + målare kom det fram att det här rummet och hallen (alla andra rum är redan vitmålade) skulle gå på 22000. Så nu får jag väl börja spara igen 😉

3 thoughts on “Om en ny soffa och vad den gjorde med oss”

  1. Vilken rolig idé för ett inlägg! Älskar sånt här, att få se hur stil utvecklats och höra andras tankar kring inköp till hemmet. Er nya soffa ser jättehärlig ut!

    Like

Leave a comment