Konsten att uppmuntra kreativa och skapande barn – om att skriva en onlinekurs

Inlägget innehåller reklam för min onlinekurs

Så var helgen då min lanseringen av kursen Konsten att uppmuntra kreativa och skapande barn skedde över och jag känner mig så tom? Ni har säkert hört talas om begreppet post-project depression vilket innebär precis det som namnet skvallrar om, en känsla av tomhet och nedstämdhet efter att ett projekt avslutats eller lanserats.

Under de senaste månaderna har jag jobbat med/tänkt på kursen nästan dagligen vilket jag älskat! Det har varit så roligt att få hänge sig åt något så konkret med ett syfte att ta sig från start till mål. De senaste veckorna har adrenalinet dessutom verkligen flödat eftersom texten blev helt klar och mina testpersoners recensioner började trilla in – och de var så positiva!

Nu är den här diagnosen jag nyss nämnde inte en riktig depression och jag mår inte dåligt, men för att inte hamna där hade jag planerat en lite speciell helg åt mig själv. Det låter kanske som en fjuttig grej, att skriva en kurs på ämnet om kreativa barn men det har varit STORT för mig, både arbetsmässigt men också i hur stolt jag känner mig kring resultatet. Så jag bestämde mig för att ta in en natt på hotell här i vår lilla by för att ha tid att ägna mig åt alla frågor från deltagare och nyfikna, skriva det här inlägget, sova en hel natt, äta hotellfrukost och sen ha en heldag med loppis & fika tillsammans med min käraste vän (något som inte hänt på minst två år). Det kändes liksom viktigt att inte bara trycka på publicera-knappen och sen fortsätta med en vanlig dag utan jag ville ta tillfälle i akt att fira. Att göra det speciellt!

Nu blev fredagen inte alls som vanligt eftersom hela familjen, istället för fir, låg magsjuka. Men att ställa in planerna blev inte så ledsamt som jag trodde, vi är väl alla ganska vana vid att avboka och styra om tänkta planer nu för tiden va? Så istället satt jag här hemma och var nervös strax efter släppet eftersom det faktiskt var första gången tanken ”tänk om ingen köper den?” slog mig. Och den lilla minikrisen var så välbehövlig för det fick mig att inse en viktig grej.

Jag har alltid ägnat mig åt sånt jag varit nyfiken på och som känts rätt i hjärtat. Nästan inget har jag kunnat på förhand och väldigt mycket har i slutändan blivit väldigt bra. Undantaget här är nog när jag skulle försöka mig på att fota porträtt runt 2014-215 för DET var något som jag varken var bra på eller gillade, vilket också var anledningen till att jag slutade (alltså tack och lov för möjligheten att ändra sig om saker!). Men en stor skillnad mot då, när jag hade bloggen atilio (som någon annan nu startat med väldigt märkligt innehåll) som mitt levebröd, och nu är en ekonomisk trygghet. Då var jag i behov av att alla projekt jag gick in i inbringade en inkomst vilket också gjorde att en stor del av lanseringen av ett projekt blev förknippat med stress och press över att kränga. Och det är verkligen en grej som kan ta bort all glädje och stolthet, i alla fall hos mig.

Skillnaden nu är alltså att jag har en fast anställning med en lön vi klarar oss gott och väl på. Fördelen med att ha satsat på sina drömmar helt utan skyddsnät, varit föräldraledig med minsta SGI’n och även pluggat i flera år är att lönen inte behöver vara fet för att det ska kännas som mycket. Missförstå mig inte nu, jag har såklart skrivit kursen för att andra ska ta del av den och jag vill verkligen att den ska sälja bra men jag står inte och faller med den. Jag kommer säkert länka till den ibland när det känns relevant men mest tänker jag att den ska få puttra på och finnas tillgänglig till de som känner att de behöver en ny dos inspiration. Och det är SÅ skönt.

Som jag har nämnt tidigare så kom idén om kursen till mig efter att jag började läsa boken Lev Kreativt (Adlink via Metapic). Det var helt enkelt något jag kände att jag ville få ur mig innan jag började skriva på de andra projekt som upptar min hjärna och att skriva en kurs istället för en bok (även om textprocessen i mångt och mycket är densamma) kändes som ett bra första steg.


ATT SKRIVA EN ONLINEKURS

Jag vet att hela internet florerar av kurser av olika slag MEN jag tänker att det kanske finns fler av er där ute som känner som jag. Som har kunskap/intresse/idéer som ni vill förverkliga och att en kurs då hade varit ett fiffigt sätt även för er att få ner detta i. Därför kommer här en snabb guide i hur jag gjorde:

Från början var allt innehåll bara lösryckta tankar i mina morgonsidor men ganska snart började en struktur formas i ett dokument på datorn. Jag använder Google docs till allt jag skriver eftersom det ger mig tillgång till materialet från alla mina devices samtidigt som det är enkelt att skicka det till andra (som dessutom kan lägga in kommentarer vid korrläsning osv). Dessutom tycker jag att det är lätt att få en bra översikt av innehållet vilket gör det enkelt att navigera i texten under skrivandets gång.

När jag hade fått ihop lite textmaterial började jag kika runt efter olika kursportaler. Jag har köpt kurser av både Agnes / CashewKitchen som använder sig av Thinkific och Elenore / Aeldr som använder sig av Podia men efter en snabb reggning insåg jag att de inte var för mig. De är säkert finemang för andra men efter min utmattning har det blivit tydligt att det är minsta möjliga tröskel som gäller för att jag ska orka sätta mig in i hur något fungerar. När jag signade upp mig hos Teachery (adlink) kändes det varken krångligt eller stökigt utan ärligt talat busenkelt! Där fanns det nämligen färdiga mallar att bara klistra in mitt material i och ändå tillräckligt många valmöjligheter för att den skulle kännas som mig.

Till kursen skapade min vän Angelica en header med texten Konsten att uppmuntra kreativa och skapande barn men utöver det har allt material varit inklistrad text från mitt Google dokument och bilder jag tagit med telefonen. Alltså, otroligt liten insats för att det skulle bli en färdig produkt.

Det går med enkelhet även att lägga in videomaterial direkt i kursportalen men jag valde att enbart hålla min textbaserad. När jag började prata om det här pågående projektet på instagram kallade jag det hela tiden för en minikurs men efterhand som orden föll på plats insåg jag att det var lite mer än så. Nej, kursen är inte dyr och du får ingen utbildning efter att du är färdig med den. Men den är oerhört textrik och behandlar allt jag tänker på och funderar kring när det kommer till skapande med barn.

När varje kapitel sen var utformat och färdigskrivet valde jag att kontakta några jag vet också skapar mycket ihop med sina barn. De fick agera testläsare med syfte att se ifall det jag skrivit resonerade med dem. Om det verkade vettigt, om det väckte tankar hos dem och om de hade något att tillägga. Deras respons var som sagt överväldigande positiv och det kändes väldigt pirrigt att vara nära ett släpp.

Och ja, så fort gick det faktiskt från nykläckt idé till färdig produkt. I samband med skrivandet har jag kontinuerligt uppdaterat om processen på instagram, skapat ett mailutskick (jag använder Flodesk som inte kräver att du har någon hemsida/blogg och som har sjukt snygga mallar) och fixat ihop alla mina länkar via linktree. Men mer jobb än så har det alltså inte varit och om det är ett projekt som ditt hjärta sjunger av att få göra vill jag verkligen rekommendera dig att skriva en egen onlinekurs. Det är lätt, det är givande och det är förhoppningsvis lönsamt i längden!

Och nu är vi här då, kursen är ute och jag känner mig glad, lättad och tom. För det har funnits så mycket engagemang i det här projektet och nu har jag inte längre något givet att ägna all min lediga tid åt. Så jag strävar vidare. För i och med detta har fler och fler tankar om olika kreativa projekt fötts i mig. Ja men så är det väl, kreativitet föder kreativitet.

Och ett första steg i en kreativ riktning skulle ju kunna vara att ta del av Konsten att uppmuntra kreativa och skapande barn. Du köper den här och med koden skaparglädje får du 100 kronor i rabatt hela januari ut.

3 thoughts on “Konsten att uppmuntra kreativa och skapande barn – om att skriva en onlinekurs”

Leave a comment